Liina on 100% pellavaa. Minun liinani on kokonaan rohdin 8 lankaa. Olisin halunnut käyttää loimeen aivinaa, mutta aloituskeskustelussa vaihdettiin lanka rohdin 8:n. Itse olin myös suunnitellut, että vihreät raidat olisi loimipomsia, mutta aloituskeskustelussa se jostain syystä vaihdettiin palttinaan mikä osoittautui huonoksi vaihtoehdoksi. Liinan toisen sidoksen; ristitoimikkaan kanssa palttinalla todella suuri ero tiheydessä. Kun halusin, että ristitoimikas näyttää oikealta eikä lähinnä venyneeltä salmiakkikuviolta piti palttinasta tehdä todella tiheää, mitä taas rohdin 8 ei loimilankana kestänyt ja sainkin loimilankoja katkeamaan valehtelematta kymmenen. Todella onnellinen olin, kun sain kuin sainkin liinan valmiiksi. Jossakin vaiheessa se nimittäin tuntui jo toivottomalta. Aikaakin kutomiseen meni varmasti kaksi kertaa enemmän, kuin mitä olisi normaalioloissa mennyt.
Kaikesta huolimatta, vaikka liinaa kutoessa ja siinä kirotessa ehdin jo muuta vannoa, aion vielä jossakin vaiheessa kutoa pellavaliinan, missä käytän loimessa aivinaa. Aluksi ajattelin, että teen lähes samanlaisen liinan, kuin tämä näyttöliina, mutta tekisin sen niin kuin itse alunperin suunnittelin (eli siis loimessa aivinaa ja vihreät raidat olisi loimipomsia), mutta ideoita pursuaa niin paljon, että luulen seuraavasti liinasta tulevan täysin erilaisen. =)
Plastisessa sommittelussa meillä oli tehtävänä tehdä japanilaisella kirjansidonnalla kirjoja joita kuntayhtymä oli koululta tilannut. Yhtä itselle tehtyä kirjaa kohden piti koululle tehdä yksi kirja palkkioksi, koska me emme joutuneen materiaaleista maksamaan mitään.
Kirjat on siis alusta loppuun käsin tehtyjä. Ensin värjäsimme paperit petsillä, mikä oli muuten todella hauskaa. Ja vaikka papereiden kuivuttua värjätyt paperit näyttivät aika tylsiltä ja jopa ehkä rumilta, niiden ilme muuttui täysin, kun ne liimattiin kansipahveihin kiinni.
Niin siis papreiden kuivuttua leikkasimme niistä oikean kokoiset palaset mitkä liimattiin liimalla kansipahvien päälle. Tämä oli aika tarkkaa, koska oli varottava ettei maalattuihin papereihin tule liimatahroja, ja lisäksi kanteen oli saatava kohta mistä kansipahvi taittuu auki. Tämä saatiin aikaan niin, että kansipahvi oli kahdessa osassa, joista toinen oli kapea ikäänkuin seläke ja toinen leveä kirjan kansi. Näiden väliin piti jättää 0,5 cm rakoa, että kansi aukeaisi hyvin.
Sisäkanteen liimattiin neutraali paperi mikä peitti kuosipaperin taitetut reunat. Tämän liimaaminen oli vieläkin tarkempaa, koska kuviopaperi antoi ehkä hieman anteeksi liimatahroja, mutta neutraalissa vaaleanharmaassa paperissa liimatahrat näkyisivät varmasti.
Kun kannet oli valmiit ne pistettiin prässiin missä ne oikenivat ennen kuin kuin kirjaa päästiin sitomaan.
Kun kirjan sidonta aloitettiin, piti kirjan kansiin ja sivuihin porata reiät. Ne saatiin tehtyä niin, että kannet ja sivut laitettiin oikeassa järjestyksessa puisten levyjen väliin, mihin oli merkitty oikeat kohdat reikiä varten. Kun kirja oli kasassa levyjen välissä puristimien avulla porattiin reiät oikeaan kohtaan.
Lopuksi kirja ommeltiin kasaan ohjeiden mukaan kansien väreihin sopivalla paperinarulla.
Lopputuloksena siis todella kauniita kirjoja. Itse jätin koululle vaaleanvihreän ja yksivärisen punaisen kirjan. Kauniimmat otin itselle. =)
hienon näköisiä :)
VastaaPoistaNäitä vanhempia postauksia selaillessa löysin tämän ihanan liinan. Minä kudoin (-07) opiskellessa pellavatyönä R8:sta verhot palttinalla, katkesi useampi lanka... Opetan täällä kansalaispistossa kudontaa, ja viime syksynä eräs opiskelija halusi tehdä pellavaisen kaitaliinan. Muistelin omia katkenneita loimilankoja, ja halusin etsiä hänelle kestävämmän langan, ettei innostus lopahtaisi täysin lankojen katkeillessa... Ja päädyin kerrattuun aivinaan 16/2. Aivan ihana lanka loimena, kestävä ja aivinamaisen kiiltävä. Ja koko 4 metrin loimesta katkesi vain yksi lanka ja sekin aivan loimen viimeisillä senteillä. Suosittelen kokeilemaan. Opiskellessa tuli vastaan myös ihan samallalailla tuo kahden eritiheyksisen sidoksen yhdistämisen ongelmat...
VastaaPoistaNoita katkenneita loimilankoja ei kyllä iahn heti unohda. Itse asiassa käytinkin tuota aivina 16/2 joululiinoissa mitkä tein tuossa ennen joulua ja todellakin tuli paljon paremmat. Opettajat valitsivat minulle tuon R8:n loimeen tuohon työhön ja voi, että olin vihainen siitä. :D Osa oppilaista sai nimittäin käyttää juuri tuota aivinaa. Onneksi olen pikku hiljaa unohtanut kaunat pellavaa kohtaan ja sen kutominenkin on ihan hauskaa, kunhan se vain onnistuu. :)
VastaaPoista