tiistai 20. lokakuuta 2009

Minkä väristä lankaa tulee sipulin kuorilla?

Meillä oli koulussa värjäyksessä kasvivärjäyskurssi. Kesän aikana meillä oli tehtävänä kerätä erilaisia kasveja millä sitten suoritettiin värjäys koululla. Minä värjäsin Novitan luxus alpakkaa tavallisilla keltasipulin kuorilla. Villa värjäytyy noilla sipulin kuorilla monesti enemmän keltaiseksi. Alpakka otti värin ehkä hiukan paremmin ja siitä tulikin tosi kaunis. En tiedä mihin nämä langat raskisi käyttää. Sen lisäksi, että ne on ihanan väriset lanka on myös unelman pehmeää.
Kasvivärjäys tuntui niin omalta jutulta, että ehkä minun täytyy alkaa suunnittelemaan tosissaan pihalle kesäkeittiötä niin pääsen kokeilemaan myös muita kasveja tuon keltasipulin lisäksi. Talven aikana olisi tarkoitus ainakin punasipulin kuoria kerätä (että jos tuttavat tätä syö niin älkää heittäkö niitä kuoria hukkaan!!) niillä kuorilla valkoisesta langasta saa kauniin vihreää. :)

Itselläni tässä värjäyksessä oli sipulin kuoria 1,5 paperikassillista (Monissa kaupoissa sipulit on isoissa pahvilaareissa mistä on hyvä käydä kuoria keräämässä, varmasti melko monta pitkää katsetta keräsin kesällä, kun siellä takapuoli pitkällä olin. :D ) Sipulin kuoria keiteltiin ensin n. 4 tuntia. Seuraavana päivänä ne siivilöitiin ja keitinliemi jätettiin kattilaan. Tässä liemessä lanka sitten värjättiin niin, että lämpötila nostettiin puolessa tunnissa sinne 80-90 asteeseen. Puolessa välissä lämpötilan nostamista lisättiin aluna ja kun lämmöt oli saatu kohilleen pidettiin ne siellä n. tunnin verran. Lankaa varottiin turhaa nostelemasta ettei huopumista tapahtuisi.Lanka jätettiin kattilaan seuraavaan päivään, että jäähtyminen tapahtui hitaasti. Seuraavana päivänä lankaa huuhdeltiin kunnes vesi oli läpikuultavaa. Helppoa ja erittäin kivaa. :)Tällä hetkellä puikoilla on kämmekkään Dropsin karismasta. Ne valmistunee tällä viikolla. Kangaspuihin sain pellavakaitaliinaloimen, ehkä pääsen niiden kudontaa aloittamaan myöskin tällä viikolla. Noiden lisäksi ompelua odottaa melko montakin projektia. Koira tarvitsisi talvipuvun ja poika ainakin talvilakin. Lisäksi pitäisi lapsille taikoa paksumpaa puseroa talveksi. Mistähän niitä lisätunteja saikaan tilattua?? =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Vierailethan toistekin! :)